Hoe bereid je je voor op een sapkuur?

Voordat je begint is het belangrijk te weten dat er een aantal basisregels zijn voor het succes van het programma.

  1. Volg de regels. Dit lijkt wat flauw maar hierdoor krijg je het beste resultaat!
  2. Geen koffie, zwarte thee, alcohol, limonades, koolzuurhoudende drank, kant-en-klare sappen uit de supermarkt, e.d.
  3. Drink minimaal 2 liter per dag:
    • Groene thee, Kruidenthee, Rooibosthee, Verse muntthee
    • Water met een schijfje citroen, gember, komkommer of steranijs.
  1. Zorg dat je deze week niet te veel plant of te druk bent. Geen overvolle agenda, prestatiedruk, belangrijke meetings of zware sportactiviteiten.
  2. Om een sap of smoothie lekkerder te maken mag je altijd 1 of 2 ijsblokjes in een glas doen en daar het sap opschenken; de meeste sappen zijn koud lekkerder!
  3. Zoek op moeilijke momenten afleiding. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, of bel eens die vriendin(in) die je al zolang niet meer hebt gesproken.
  4. Wanneer je wat last hebt van “ontgiftingsverschijnselen” zoals hoofdpijn, spierpijn, neem dan geen paracetamol of andere medicijnen hiervoor.
  5. Beweeg dagelijks minimaal 30-60 minuten (stuk wandelen, fietsen, zwemmen, potje tennis) of laat de auto eens staan en ga te voet de boodschappen doen).
  6. Wanneer je aan je lichaam merkt dat je trillerig of duizelig wordt kun je wortel, komkommer, een handje ongezouten noten of een stuk fruit extra nemen. Doe dit alleen als het echt nodig is.

Volg de regels en instructies dan kun je er 100% van op aan dat het werkt!

TIP!

Drink je smoothies en sappen met aandacht! Dat wil zeggen: schenk ze in een glas, voeg eventueel wat ijs toe, drink vervolgens het sap langzaam op. Neem pauzes tussen de slokken door, dus niet in een half minuutje het sapje “weglokken”!

Leg je salades mooi op een bord, zo ziet het er een stuk smakelijker uit en zal je er extra van genieten!

Introductie

Wanneer je de genoemde regels in acht neemt ga je echt voor een optimaal resultaat. De grootste kans op een geslaagde gezondheidskuur is echter motivatie. Om de weerstand het hoofd te bieden is het belangrijk je motief waarom je dit bent gaan doen goed voor ogen te houden. Denk in resultaten!

Waarom groene groenten en smoothies en salades?

Groene bladgroenten zijn een belangrijk element bij het maken van groene smoothies en salades. Deze bevatten geen zetmeel en dit gaat in combinatie met het fruit niet gisten, waardoor er minder buikkrampen ontstaan. Bovendien bevatten groene groentes veel vezels, vitamines en mineralen maar wel minder suikers. Kortom, een uitstekende keuze voor een optimaal en gezond resultaat. Alleen maar sappen en smoothies van fruit bevatten te veel fruitsuikers. Fruitsuikers zijn zeker betere suikers dan tafelsuiker of suiker in snoep en koek. Toch maakt het voor je lichaam niet uit; fruitsuikers zijn voor je lichaam hetzelfde. Je begrijpt nu waarom de verschillende smoothies en sappen voor een groot gedeelte uit (groene) groenten bestaan!

De kuur succesvol doorstaan

Om de gezondheidskuur goed te doorstaan is het belangrijk je goed voor te bereiden.

Geestelijk:

  • Kies een goed moment zonder al te veel hectiek, geen bomvolle agenda met allerlei afspraken en geen eetafspraken.
  • Het zal niet altijd even makkelijk zijn, bedenk waarvoor je het doet!
  • Zorg voor afleiding
  • Leg familie of vrienden uit wat je doet. Je kunt ongetwijfeld op steun rekenen, mocht het nodig zijn.

Lichamelijk:

  • Wij raden je aan om 1-2 dagen voordat je met de sap-gezondheidskuur begint al verandering in je voeding aan te brengen. Je brengt je lichaam zo in paraatheid om beter te kunnen ontgiften.
  • Verminder het eten van dierlijke producten, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en melkproducten.
  • Eet geen snelle verteerbare koolhydraten zoals witte pasta, witte rijst, wit brood, cake, koekjes, chips en andere geraffineerde witte suiker.
  • Zout: beperken, dit houdt gifstoffen vast.
  • Zuivelproducten: vermijden, deze producten vertragen de verwijdering van giftstoffen.
  • Verminder de consumptie van cafeïne, theïne nicotine en alcohol. Neem dit de dag van te voren helemaal niet.

Wat dan wel:

  • Gestoomde of gekookte groenten zoals broccoli, bloemkool, of sperziebonen.
  • Wortelgewassen zoals wortelen, koolrabi, knolselderij, zoete aardappel en pastinaak.
  • Gegaarde granen zoals quinoa, bulgur, speltpasta en volkorenrijst.
  • Alle slasoorten, rauwkost en fruit. Over een (maaltijd)salade mag een beetje olie-azijndressing.
  • Rijstwafels, bij voorkeur van spelt en speltbrood (gewoon bij de bakker en supermarkt verkrijgbaar). Dit laatste mag je tot de lunch daags van te voren eten.

Boodschappenlijstje:

De komende dagen heb je niet veel nodig voor jezelf. Zorg dat je citroenen en groene thee soorten in huis hebt. Naar smaak eventueel ook verse munt, stukje verse gemberwortel of steranijs.

TIP!

Begin elke dag met citroenwater. Meng hiervoor het sap van een halve citroen in een glas lauw water en drink het op.

Terug naar vaste voeding (nazorg)

De gezondheidskuur zou normaal gesproken verbazende resultaten moeten hebben opgeleverd. Maar je bent er nog niet! Het is belangrijk dat je geleidelijk weer vast voedsel op je menu zet. Al heb je je nog zo op friet, pizza of alcohol verheugd, dat is echt niet verstandig. Je darmen zullen geweldig in opstand komen. Jouw maag heeft een paar dagen alleen maar vloeistof of salades binnen gekregen en als je nu zomaar weer een 3 gangenmenu of vette snack gaat eten, dan krijg je daar zeker last van.

Na de gezondheidskuur

Na de kuur kun je het gebruik van vaste voeding geleidelijk opbouwen. Neem zeker 3 dagen de tijd om over te schakelen op gezonde, vaste voeding. Begin de eerste dagen eerst weer met spelt rijstwafels, of geroosterd speltbrood, vers fruit, rauwkost en met kleine beetjes kort gekookte groente, wat fruit en aangezuurde melkproducten (bv. kefir, kwark en yoghurt). Overdrijf ook zeker niet met koffie en zwarte thee. Pas na 3-4 dagen kun je vaster voedsel eten. Denk hierbij aan quinoa, rijst, gierst, boekweit en amaranth. Na de vijfde dag kun je weer voorzichtig overgaan op zuurdesembrood, volkorenbrood of je blijft speltbrood eten. Ook (wit)vis of gevogelte kunnen nu weer op je menu staan. Wees na deze week heel matig met vlees, want vlees is moeilijk verteerbaar. Ben vanaf nu ook nog matig met alcohol, het slaat in als een bom! Daarnaast is veel lichaamsbeweging belangrijk, zodat je darmen gestimuleerd worden, je lichaam weer omschakelt naar een normale stofwisseling en je weer spieren opbouwt.

Je kunt er ook voor kiezen om een na traject te starten met begeleiding van de voedingsdeskundige van www.abc-gezond.nl, zij begeleidt je dan om je gezonde levensstijl vast te houden. Voor meer informatie hierover kijk je op haar website of mail je voor info naar info@abc-gezond.nl.